1) Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.
De manera sincera, jo crec que sí. Penso que estan directament relacionades, mitjançant una relació fins i tot, que podríem dir de dependència. Considero que un dels objectius, tant de la societat com dels seus individus, és el desenvolupament econòmic i social, format entre d’altres, pel coneixement tecnològic i científic. Penso que precisament, la possessió d’aquests dos tipus de coneixements, determinarà el nivell de progrés de la nostra societat. Per una altra banda, i de manera contradictòria, és aquí on podríem parlar de desigualtat, poder, país subdesenvolupat, riquesa... Tot i això, s’ha de reconèixer que actualment, les tecnologies permeten un avenç i un creixement els quals es tradueixen en canvi, futur, dinamisme, reciclatge, vida, diners, benestar...
Per una altra banda també, opino que no només hem de parlar d’aquests elements materials, sinó que també influeixen uns altres de caire més personals com ara; la formació intel·lectual, la cultura, l’opinió, els sentiments, la convivència, la llibertat...crec que l’ideal hauria de ser una combinació equitativa de tots els seus diferents elements constituents, en la qual no ens haguéssim de preguntar quin element és el determinant d’un creixement econòmic i social.
2) Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
La veritat és que no comparteixo aquesta idea. Penso que és molt relatiu parlar de neutralitat ideològica, quan crec que depèn de molts altres elements, a més de la fonamentació científica, com ara el destinatari, el subjecte, la funció, l’objectiu, el procediment, l’espai...
A més, crec que és molt difícil aïllar-se del caràcter ideològic, ja que tant la ciència com la tecnologia surten de la societat, per tant inevitablement tindran alguns trets característics de caire social com ara (valors, sentiments, cultura, objectius, recursos...), amb el que acaben sent d’una ideologia parcial.
3) Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
Crec, i la pràctica m’ho demostra dia a dia, que actualment les TIC constitueixen una eina d’un gran ús i utilitat per l’activitat d’ensenyament-aprenentatge, doncs ens proporciona un gran nombre d’oportunitats, les quals normalment són d’una major motivació i atractiu per l’alumnat. I a més, crec que com a element constituent de la societat dels nostres alumnes, les hem d’ensenyar com a realitat propera que és. Tot i així no crec que siguin indispensables, penso que és bo utilitzar-les com a un recurs que doni un suport o un reforç a conceptes prèviament treballats a l’aula, és a dir, hem de ser capaços de combinar tots els recursos i mitjans que tenim al nostre abast per poder aconseguir el millor resultat, i entre aquests, les TIC.
4) Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
Crec que és la manca d’adaptació i adequació de nosaltres mateixos a la gran quantitat de canvis diferents i complicats que està patint la societat actualment. Els canvis es produeixen d’una manera tan ràpida que no som capaços d’assimilar, i per conseqüència no ens convertim en partícips d’aquests moviments, especialment del cultural, científic, tecnològic, laboral, educatiu, social...
5) Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa.
L’objecte d’estudi és resoldre diferents problemes o situacions del procés educació-aprenentatge mitjançant l’ús de les TIC.
6) Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement.
Transmissió de coneixement: penso per exemple en les preposicions, són transmissió pura i dura aprendre-se-les.
Construcció de coneixement: quan a educació infantil, se’ls hi demana que escullin el tema del projecte que es treballarà a l’aula.
7) Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea.
Estic completament d’acord, ja que en desenvolupament total d’una persona hi intervenen tots els seus possibles contextos com ara: l’acadèmic, personal, familiar, social, cultural...es necessita de les interaccions amb el seu entorn més proper, doncs configuren relacions complementàries.
8) Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?
De manera sincera, he de dir que no he pensat, la veritat, doncs no sóc molt especial per aquestes coses i en la majoria d’ocasions, ja m’està bé el format original o aquell donat per defecte.
9) Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?
Com a la resta d’àmbits de la meva vida, fins que no em demostren el contrari, acostumo a defensar amb gran força i constància els meus ideals o les meves creences. Però també sóc conscient que el temps, és experiència i l’experiència és canvi. Per tant, és molt probable per no dir gairebé segur que a partir d’aquells nous coneixements que pugui anar adquirint, les meves primeres impressions o idees es modifiquin o canviïn.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada