dimecres, 12 d’octubre del 2011

Una miqueta d'optimisme pel nostre dia a dia


Tal i com ja he dit anteriorment, per a aquells que ens costen les noves tecnologies, potser aquesta conferència pot resultar un bon consell d'actitud davant aquells moments de baralles amb els ordinadors; un optimisme ple.

Ponència sobre l'índex d'optimisme i il·lusió d'Emili Duró 

Conclusions

Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?

La veritat que m’ha espantat bastant, perquè tot i que pugui semblar una mica contradictori, doncs estudio una carrera de manera virtual, no sóc gens hàbil amb l’ordinador; i molt menys en activitats relacionades amb creació de perfils, blogs... M’ha servit per adonar-me de la meva realitat, caracteritzada per la meva gran manca de coneixements tecnològics, i com a conseqüència, de la necessària implicació constant que necessitaré per poder superar-ho.

Mapa Conceptual

Aquí us deixo una visió conceptual de les quatre entitats que ens ocupen i ens ocuparan durant aquest semestre! He intentat representar aquelles interrelacions que he considerat més importants. Espero que m'ajudeu entre tots a perfeccionar-lo! No dubteu en participar-hi!


A més, us deixo un link a una reflexió d'Albert Einstein sobre societat i ciència, espero que us sigui d'utilitat: http://www.alcoberro.info/V1/einsten3.htm

Autoavaluació (test)


He trobat interessant compartir amb vosaltres la meva autoavaluació inicial. Opineu igual o semblant que jo? http://inmatecnologiaieducacio.blogspot.es/admin/archivos/confused.gif


Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord).
TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 6
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 9
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 9
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 6
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 9
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 4
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: 6
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 4
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 7
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 9

Autoavaluació (Qüestions)


1) Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta. 
De manera sincera, jo crec que sí. Penso que estan directament relacionades, mitjançant una relació fins i tot, que podríem dir de dependència. Considero que un dels objectius, tant de la societat com dels seus individus, és el desenvolupament econòmic i social, format entre d’altres, pel coneixement tecnològic i científic. Penso que precisament, la possessió d’aquests dos tipus de coneixements,  determinarà el nivell de progrés de la nostra societat. Per una altra banda, i de manera contradictòria, és aquí on podríem parlar de desigualtat, poder, país subdesenvolupat, riquesa... Tot i això, s’ha de reconèixer que actualment, les tecnologies permeten un avenç i un creixement els quals es tradueixen en canvi, futur, dinamisme, reciclatge, vida, diners, benestar...
Per una altra banda també, opino que no només hem de parlar d’aquests elements materials,  sinó que també influeixen uns altres de caire més personals com ara; la formació intel·lectual, la cultura, l’opinió, els sentiments, la convivència, la llibertat...crec que l’ideal hauria de ser una combinació equitativa de tots els seus diferents elements constituents, en la qual no ens haguéssim de preguntar quin element és el determinant d’un creixement econòmic i social.
2) Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
La veritat és que no comparteixo aquesta idea. Penso que és molt relatiu parlar de neutralitat ideològica, quan crec que depèn de molts altres elements, a més de la fonamentació científica, com ara el destinatari, el subjecte, la funció, l’objectiu, el procediment, l’espai...
A més, crec que és molt difícil aïllar-se del caràcter ideològic, ja que tant la ciència com la tecnologia surten de la societat, per tant inevitablement tindran alguns trets característics de caire social com ara (valors, sentiments, cultura, objectius, recursos...), amb el que acaben sent d’una ideologia parcial.
3) Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
Crec, i la pràctica m’ho demostra dia a dia, que actualment les TIC constitueixen una eina d’un gran ús i utilitat per l’activitat d’ensenyament-aprenentatge, doncs ens proporciona un gran nombre d’oportunitats, les quals normalment són d’una major motivació i atractiu per l’alumnat. I a més, crec que com a element constituent de la societat dels nostres alumnes, les hem d’ensenyar com a realitat propera que és. Tot i així no crec que siguin indispensables, penso que és bo utilitzar-les com a un recurs que doni un suport o un reforç a conceptes prèviament treballats a l’aula, és a dir, hem de ser capaços de combinar tots els recursos i mitjans que tenim al nostre abast per poder aconseguir el millor resultat, i entre aquests, les TIC.
4) Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
Crec que és la manca d’adaptació i adequació de nosaltres mateixos a la gran quantitat de canvis diferents i complicats que està patint la societat actualment. Els canvis es produeixen d’una manera tan ràpida que no som capaços d’assimilar, i per conseqüència no ens convertim en partícips d’aquests moviments, especialment del cultural, científic, tecnològic, laboral, educatiu, social...
5) Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa.
La Tecnologia Educativa és aquella disciplina que ofereix, especialment al professorat, eines basades en les TIC per tal d’aconseguir una millora en el procés d’educació-aprenentatge.
L’objecte d’estudi és resoldre diferents problemes o situacions del procés educació-aprenentatge mitjançant l’ús de les TIC.
6) Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement.
Transmissió de coneixement: penso per exemple en les preposicions, són transmissió pura i dura aprendre-se-les.
Construcció de coneixement: quan a educació infantil, se’ls hi demana que escullin el tema del projecte que es treballarà a l’aula.
7) Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea.
Estic completament d’acord, ja que en desenvolupament total d’una persona hi intervenen tots els seus possibles contextos com ara: l’acadèmic, personal, familiar, social, cultural...es necessita de les interaccions amb el seu entorn més proper, doncs configuren relacions complementàries.
8) Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...? 
De manera sincera, he de dir que no he pensat, la veritat, doncs no sóc molt especial per aquestes coses i en la majoria d’ocasions, ja m’està bé el format original o aquell donat per defecte.
9)  Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper? 
Com a la resta d’àmbits de la meva vida, fins que no em demostren el contrari, acostumo a defensar amb gran força i constància els meus ideals o les meves creences. Però també sóc conscient que el temps, és experiència i l’experiència és canvi. Per tant, és molt probable per no dir gairebé segur que a partir d’aquells nous coneixements que pugui anar adquirint, les meves primeres impressions o idees es modifiquin o canviïn. 

dilluns, 10 d’octubre del 2011

Pensa amb calma


Aquí us passo una foto que resum perfectament l'actitud que s'ha de prendre, especialment nosaltres, davant un ordinador:


Noticia sobre tecnologia i educació




Noticia sobre tecnologia i educació extreta de "Noticias.com"
Aquí penjo un enllaç a una notícia que considero bastant interessant i que ens ocupa de ple en el nostre temari. Opineu el mateix que jo?
"...A través de diversos estudios se ha determinado que la rutina, las interacciones diarias entre padres e hijos, los hobbies y las actividades recreativas que disfruta la familia favorecen la predisposición de los niños hacia el aprendizaje. El aprovechamiento del tiempo libre es una variable importante que determina el rendimiento académico, por eso, los padres deben estimular el uso del tiempo libre inteligentemente, respetando la independencia de sus hijos y vigilando que utilicen positivamente su libertad.
Entre los pasatiempos de los niños y jóvenes de la actualidad debemos considerar, como los más demandados, la televisión, los videojuegos y la Internet. Cada uno de ellos, sin duda, tiene un impacto en el desarrollo creativo y académico de los educandos, y también en su forma de insertarse socialmente en su entorno.
Los estudios que intentan establecer la influencia de estos pasatiempos en niños y jóvenes determinaron diversos resultados que van desde la satanización de estos medios de distracción, hasta señalar ciertos beneficios de un uso moderado de los mismos. En general, la desvalorización de los medios masivos y de los videojuegos está fundada en vaguedades, falacias, generalizaciones y, sobre todo, puntos de vista muy personales de quien los emite, sin un estudio que los sustenten, y en algunos casos una fuerte influencia de la formación moral o religiosa.
“Los estímulos que ofrecen las familias y las escuelas no son tan intensos como los de los videojuegos”
Con respecto a los videojuegos, afirma Balerdi que cuando se comparan a  éstos con las actividades realizadas en la escuela o la casa, se comprueba que los videojuegos utilizan mayor cantidad de recursos que favorecen la motivación de la conducta. La escuela y la familia no realizan actividades lúdicas que produzcan por sí solas satisfacción, ni se conocen con certeza los fines a alcanzar, ni refuerzo para lograrlos; tampoco estimulan una actividad programada para desarrollarse con una dificultad progresiva. Los estímulos que ofrecen las familias y las escuelas no son tan intensos como los de los videojuegos (luces, sonido, manipulación) y casi nunca brindan una recompensa, sino más bien, silencios o castigos.
El videojuego brinda una demostración del juego y sus reglas, ofrece los niveles de dificultad adecuados para cada jugador y la facilidad de ir progresando en forma continua, invita a manipular, a resolver problemas y da recompensas si se cumplen ciertos requisitos y reconoce el éxito públicamente, lo cual permite al jugador sentirse héroe o identificarse con alguno socialmente conocido. La competición es una fuente de motivación, y el videojuego presenta competición contra la máquina, contra el propio jugador cuando trata de superar su propio record y contra sus compañeros presentes. Al mismo tiempo, la constante repetición permite afianzar comportamientos y el dominio de la actividad.
En cuanto a los posibles efectos negativos de los videojuegos en niños y jóvenes, las investigaciones no han sido concluyentes. Los trastornos fisiológicos causados por el abuso de consumo de estos juegos (epilepsia, cambios de presión y ritmo cardiaco) se limitan a un número muy reducido de casos. Otras investigaciones los encontraron beneficiosos para el desarrollo de la creatividad y actitudes prosociales hasta la rehabilitación física y oncológica. Según Estallo, no existen evidencias de problemas intelectuales, violencia, sexismo, etc, que puedan ser justificados desde el punto de vista científico.
“La tecnología debe usarse a favor y no en contra del desarrollo de los niños y jóvenes”
Sin embargo, a pesar de que las investigaciones no son definitivas, se recomiendan la prudencia en el uso de estos juegos y una selección y orientación temática por parte los padres y madres hacia los juegos más educativos, deportivos y con menor contenido de violencia física y verbal.
Con respecto al uso de la Internet debemos puntualizar que ésta tiene un contenido real, formado por el conjunto de datos que circulan por la red y que se encuentra en forma de bibliotecas digitales, libros electrónicos, revistas y bases de datos, y un contenido potencial que es el conocimiento de los 400 millones de usuarios conectados y al cual podemos acceder a través de foros, grupos y chats. Estos dos elementos tienen un contenido ilimitado si se aplica a la educación.
A pesar de que pocos establecimientos tienen proyectos de educación por Internet, la educación virtual es una realidad en el mundo de hoy, y la educación debe aprovechar este recurso de manera eficiente. La Internet permite ampliar el acceso a la educación, promover el aprendizaje colaborativo y el trabajo en grupo.
La red provee información actualizada de cualquier tema, pero también presenta algunos inconvenientes, como una sobreoferta no sistematizada de información, lo cual se convierte en desinformación cuando el usuario no sabe cómo valorar y escoger los datos adecuados. El reto de la educación de hoy es enseñar los criterios de discriminación, de búsqueda y selección de la información, o sea, desarrollar habilidades de búsqueda, selección y aplicación de la información. Para algunos estudiosos del caso, la sabiduría en la actualidad consiste en saber buscar, elegir y seleccionar aquello que el intelecto requiere a cada momento.
Finalmente, la tecnología está presente y debemos usarla a favor y no en contra del desarrollo de los niños y jóvenes. Prohibir su uso no parece ser el canal adecuado, sino supervisar una rutina adecuada a la edad. Nuevamente, la supervisión de los padres y las madres sobre las actividades de los niños es, como siempre ha sido, un factor decisivo para su desarrollo...."

Benvinguts i benvingudes al meu blog


Us dono la benvinguda al meu blog. Ha estat una experiència bastant interessant i tot i la seva complexitat per mi, la veritat, sempre havia desitjat tenir-ne un. Sincerament crec que pot arribar a ser una eina de gran utilitat especialment pel camp educatiu; espai en el que poquem compartir opinions, conclusions i pàgines d'interès.
Us animo amb tota la confiança a participar-hi, donar el vostre punt de vista, i a millorar-lo entre tots.